Ifigeneia av Finn Iunker

Regi & översättning: Svante Aulis Löwenborg

 

I rollerna: 

Tove Hindström

David Karlsson

Elvira Kierkegaard

Maria Zackrisson Mortensson

 
Scenografi: Christina Lindgren
Ljus: Ernesto Mejia
Musik: SkarvFX – Anna Svensdotter, flöjt, Johannes Lundgberg, kontrabas
Kostym: Åsa Börjesson van Heijster (praktikant från ROC Eindhoven School voor mode) 

Teknisk assistent: Jonas Bäckström
Konstnärliga rådgivare: Råger Johansson & Anna Forsell 
Producent, marknadsföring, föreställningsfoto: Anna Forsell
Publikarbete, marknadsföring: Carin Nordberg och Berit Jarche

Pjäsen har översatts  med stöd av Norske Dramatikeres Forbund.
Speltid 80 min.
Ifigeneia hade Sverigepremiär 10 december 2010. 
Efter ett utsålt december gavs nio extra föreställningar till den 29 januari 2011.

Ifigeneia

 

OM IFIGENEIA och PRODUKTIONEN 
Historien om Ifigenia är uråldrig och samtidigt urmodern, ett klassiskt dilemma som vi har svårt att lägga bakom oss: Vad väljer vi när allmänhetens vilja strider mot den egna moralens? Under antiken nedtecknade Euripides berättelsen och 2500 år senare skrev den norska dramatikern Finn Iunker den absurda och textkritiska omdiktningen Ifigeneia, där karaktärerna i berättelsen undviker att tala om det väsentliga; de värderingar som styr dem.

Detta är Sverigepremiären av Finn Iunkers internationellt hyllade pjäs, i Svante Aulis Löwenborgs musikteaterinspirerade regi. Cinnober Teater fortsätter på så sätt sitt arbete med att introducera ny dramatik i Sverige i samarbete med grupperna Teater Alvar och SkarvFX. Med reducerad repetitionstid, minimal budget och stor lust tar vi oss an denna moderniserade klassiker. 

Cinnober presenterar med Ifigeneia den första i raden av tre produktioner med pjäser av den internationellt omtalade och spelade norske dramatikern Finn Iunker. Sedan följer i tur och ordning under 2012 sverigepremiärerna på The Answering Machine och musikteater-produktionen för barn Play Alter Native, med musik av den isländske tonsättaren Atli Ingólfsson. 

Teater Alvar är en grupp unga skådespelare som delvis består av tidigare studenter från Folkhögskolan Wendelsbergs Teaterlinje. De gästade Cinnober sommaren 2010 med sin första produktion Ett evigt liv, av gruppens dramatiker Lars Hallén. Den blev en stor framgång och Cinnober engagerade därför gruppen i produktionen  Ifigeneia. Liksom ett ungt och nybildat Cinnober gjorde 1996 med den ospelade moderna klassikern Klass mot klass av Stig Larsson, blev det här Teater Alvars första semiprofessionella produktion. 

Sommaren 2011 gästade Teater Alvar åter Cinnober med sin produktion Små klagande ljud.  

Nybildade akustisk-elektroniska duon 
SkarvFX, med Anna Svensdotter, flöjt, och Johannes Lundberg, kontrabas, medverkar också i Ifigeneia (mer om dem här nedanför).  

Ifigeneia skrevs 1996 och hade urpremiär på SKaGeN i Antwerpen 2003 i en dubbelföreställning med Iunkers fortsättning av historien Dealing With Helen. Ifigeneia har sänts i norsk radioteater och hade sitt första uppförande i Norge av Verk Produksjoner på Black Box Teater 2006. Pjäsen är utgiven på J.W. CAppelens Forlag 2004. 

Om Cinnober Teaters andra samarbetspart SkarvFX
I skarven mellan nutida konstmusik och improvisation, mellan akustiskt och elektroniskt spel, finner man SkarvFX. Duon drivs av en stark vilja att utforska detta gränsområde och skapa en musik som speglar både det som förenar och skiljer dem åt. 

En skarv är ett gränsland, ett möte, något som både kan försvaga och förstärka. En klassiskt utbildad flöjtist (Anna Svensdotter) och en jazzbasist (Johannes Lundberg) låter sina musikaliska erfarenheter mötas.  

Liksom skarvfåglarna som drar runt i stora flockar, vill SkarvFX ockupera ljudrummet för en stund. Fånga upp det som finns runtom och omvandla det till både fin och ful musik och en mångbottnad upplevelse.


Anna Svensdotter är en renommerad flöjtist som svarat för flera uruppföranden och förstaframföranden i Sverige, bl a med musik av Fredrik Österling, Staffan Mossenmark och Bengt Hambraeus. Hon hörs i oväntade sammanhang, som ”Live Elevator Music”, där hon var hissmusiker på Hotel Gothia under Bok&Bibliotek 2008, samt  Arsenal, Sony Center i Berlin, juni 2009. Intensivt musicerande i olika ensembler kombineras med undervisning på Hvitfeldtska musikgymnasiet, där Anna är en uppskattad flöjtpedagog. 

Johannes Lundberg är en av Sveriges framstående jazzbasister. Han har spelat med många prominenta svenska och internationella musiker som Lina Nyberg, Jeanette Lindström, Joakim Milder, Billy Cobham, Susi Hyldgaard och Terje Isungset. Leder också den egna gruppen Splint! som utgett två uppmärksammade plattor. Johannes är även verksam som musikproducent för bland annat Sveriges Radio P2, och som ljudtekniker. 

Lyssna på SkarvFX 
här 

"När jag pulsar genom snön mot spårvagnen funderar jag över hur det kan komma sig att denna lilla undanskymda teater kan skapa föreställningar med en konstnärlig kvalitet, djärvhet och precision som jag ytterst sällan mött, och kanske inte ens förväntar mig att möta, på Stadsteatern." 
- Kajsa Öberg Lindsten – Alba. 

 

"...en framgång för Cinnober Teater och dess samarbete med 'semiprofessionella' gruppen Teater Alvar."

 

"imponerande gestaltning av den unga oprövade ensemblen som leker fram sina rollbyten" 
- Tomas Forser – GöteborgsPosten, Hela recentionen