Kropp och kvinna av Elfriede Jelinek 

är iscensatt som ljudinstallation i en skulptur av

konstnären Dan Tommi Hildén.

Högtalaren sänder ut ultraljud som uppstår i

betraktaren/lyssnaren. Ljudet blir kroppsligt.

Skulpturen är en kropp i rummet och innehåller

ett kroppsligt attribut.

 

Översättning: Svenja Hums
Originaltitel: Körper und Frau, (Claudia)
Förlag: Nordiska Teaterförlaget ApS. 

Installation: Dan Tommi Hildén
Regi: Svante Aulis Löwenborg
I rollen Claudia: Anna Forsell

 

Visades på Stadsbiblioteket, Götaplatsen i Göteborg, 27 okt - 2 dec 2007. 

Kropp och kvinna

 

Verket är producerat i syfte att visas dagligen under ett antal timmar i följd. Jelineks pjäs är endast 14 minuter lång, varför föreställningen ligger som loop vid flera timmars visning. 

Kropp och kvinna kan bokas för att ställas ut på olika platser. 

 

Pjäsen hade Skandinavisk smygpremiär på Black Box Teater i Oslo den 14-15 oktober 2006. Den ställdes då ut i 2 x 30 minuter i anslutning till gästspelet med Jon Fosses/ Atli Ingólfssons Suzannah. Sedan har verket utvecklats och även visats på Atalante i Göteborg, november 2006. Visningen på Stadsbiblioteket i Göteborg var den slutliga premiären. 

 

lfriede Jelinek föddes 1946 i Steiermark i Österrike. Hon debuterade som lyriker 1967 och fick sin första pjäs uppförd 1979 i Graz. Hon har även gjort film och varit verksam som filmmanusförfattare, översättare och librettist. Jelinek erhöll Stig Dagermanpriset och Nobelpriset i litteratur 2004.

 

Kropp och kvinna skrevs våren 2001 med den österrikiska fotomodellen Claudia Schiffer som förebild. Schiffer har markerat sig i sitt arbete med välgörenhet för olika organisationer och har en misslyckad skådespelarkarriär bakom sig, något som tas upp i Jelineks text. Det är en person med totalitetsanspråk.

 

Jelineks pjäser tillhör en tradition inom centraleuropeisk teater som man kan kalla den språkkritiska och satiriska. Hennes texter är oftast monologiska och kan gestaltas på en mängd olika sätt. För den tyska regiteatern har hon därför varit en av älsklingsdramatikerna. Och en ständig provokatör gentemot ingrodda värderingar.

Se mer om Elfriede Jelinek på denna hemsida under Teaterbaren

 

Jelineks hemsida innehåller många av hennes texter: www.elfriedejelinek.com

"Anna Forsells röst svävar över Dan Tommi Hildéns lilalysande glasskåp som inifrån dekorerats med långa hårslingor; jag associerar till reklamens ljuslådor, till en hermetiskt tillsluten provhytt"

 

"En ovanlig och fungerande dramainstallation." 
- Mikael Olofsson, GP 24/11 -07


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Ett incitament för alla kroppsfixerade feminister med hemliga komplex"

"när Jelinek gör den gamla supermodellen Claudia Schiffer till en installation om kropp och makt uppstår faktiskt ett råpolitiskt och välbehövligt material. I händerna på Cinnober Teater blir Jelineks text till och med unik."
- Liv Landell Major, Nummer.se 29/11 -07 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------