kudzu scene 2.png

 

kudzu / the sixth phase /

 

Symptom på en utmattad planet strömmar in från världens alla hörn – Kiribatiöarna som långsamt sjunker ner under havsytan, värmerekorden i Indien, de obönhörligt smältande arktiska isarna, och regnskogarna som oroväckande snabbt minskar i omfång. Världens befolkning har växt från två miljoner för 10 000 år sedan till sju miljarder idag, och vi har redan tagit klivet in i den sjätte utrotningsfasen – då arter utrotas 114 gånger snabbare än vanligt.

Växterna har ett mycket intrikat kommunikationsnätverk som har fungerat i miljoner år, och den aktuella forskningen visar att växter är mycket mer komplexa och strategiska existenser är vi förut har anat. De två växterna i fokus - bambu och kudzu – är två av världens mest snabbväxande arter. Kudzu är den vackra klängväxten som kan klättra över träd, hus och bilar och expanderar så snabbt att allt som hamnar under är hotat av det täckande mörkret.

Vi är helt beroende av växterna och om de skulle försvinna skulle vi bara klara oss i några veckor. Men växter som kudzu och bambu skulle klara sig alldeles utmärkt utan en enda människa kvar på jorden. När den sjätte utrotningsfasen går mot sitt slut skulle det ta mindre än ett århundrade innan spåren av civilisation täcks av frodig grönska…

kudzu / the sixth phase / beställdes och uruppfördes på Forum Neuer Musik på radiohuset i Köln i april 2017.

Detta är Sverigepremiären av stycket.

 

Curious Chamber Players:

Piccolaflöjt – Ann Elkjär

Basklarinett – Dries Tack

Slagverk – Martin Welander

Pianosträngar – Magdalena Meitzner

Gitarr – Frederil Munk Larsen

Cello – My Hellgren

Elektronik – Malin Bång

Dirigent – Rei Munakata

Ljud – Linus Andersson

Ljus – Anna Wemmert

Curious Chamber Players

Curious Chamber Players grundades i Stockholm 2003 av tonsättaren Malin Bång, dirigenten och tonsättaren Rei Munakata och slagverkaren Martin Strand. Ensemblen har fått stor internationell uppmärksamhet och deltar regelbundet i festivaler för nutida musik världen över. 

Med öppet sinne tar de sig an ett expanderat fält av utforskande musik och samarbetar med unga tonsättare över hela världen som experimenterar med ensemblens klang och sceniska möjligheter.

CCP har även skapat projekt där musiken har blivit en mötespunkt för videoimprovisationer, dramatik, dans, poesi och dofter. I det pågående projektet ”a changing moment in life” samarbetar CCP med tonsättarna

Hanna Hartman, Marianthi Papalexandri Alexandri, SukJu Na, Timothy McCormack, Elena Rykova,

Lisa Streich och Rei Munakata.

 

www.curiouschamberplayers.com

 

Malin Bång

Malin Bång utforskar rörelse och intensitet i sin musik. Hon definierar sitt musikaliska material med utgångspunkt från dess friktionspotential, och skapar ett spektrum av kontrastrika gester och strukturer som rör sig från det intimt sköra till det råa och obstinata. Hon använder ofta ljudande objekt för att utöka den instrumentala klangvärlden och för att antyda att det inte finns någon begränsning i vad som kan skapa ett konstnärligt värde.

Malin Bång samarbetar med ensembler över hela världen och är dessutom hustonsättare för och grundare av Stockholms-baserade Curious Chamber Players. Några av hennes aktuella samarbeten involverar Göteborgs Symfoniker, Oslofilharmonin, Radio-Sinfonieorchester SWR för Donaueschinger Musiktage, WDR Sinfonieorchester Köln, tyska ensemble recherche vid Wittener Tage für Neue Kammermusik, belgiska Nadar vid Darmstädter Ferienkurse, franska Alpeh och deras Forum for Young Composers, Ensemble Nikel vid Donaueschinger Musiktage, samt Klangforum Wien i samband med Impuls Festival i Graz.

Malin Bång är aktiv som gästlärare vi ett flertal musikhögskolor och festivaler runt om i Europa, och från och med hösten 2018 är hon lektor i komposition vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

www.malinbang.com