CINNOBER TEATER I SAMARBETE MED NING 

 

MERA av MARIA TRYTI VENNERØD

i översättning av Svante Aulis Löwenborg (med stöd av Norske Dramatikeres Forbund)


En samproduktion med Dans- och Teaterfestivalen i Göteborg och Black Box Teater i Oslo.


Premiär 23 augusti 2008 på Göteborgs Dans- & Teaterfestival
Gästspel 10 & 23 oktober på Black Box Teater i Oslo under Ultima Music Festival
Spelades också på Pustervik i Göteborg 27 oktober - 6 november 2008

Ett Nyfiken på-samtal med Maria Tryti Vennerød som gäst i samarbete med Kgl Norsk Ambassade ägde rum den 27 oktober på Pustervik. Pustervikspiloten Bengt Alberts ledde ordet. 

Mera är ett samarbete med den norska ensemblen Ning, som arbetar överskridande och har blivit uppmärksammade för sina teatrala och visuella iscensättningar av musik.

Hemsidor 
www.ning.no
www.blackbox.no
www.ultima.no
www.festival.goteborg.se

Med stöd av:
Statens kulturråd, Göteborgs kommun, Kgl. Norsk Ambassade, Norsk kulturråd & Fond for utøvende kunstnere.

Medverkande
Lisa Dillan – Ida
Erik S Dæhlin – Tormod
Tora Ferner Lange – Linn
Amund Sjølie Sveen – Rune
Rasmus Jørgensen – Kristian
Elisabeth Holmertz – Benedikte

Foto Anna Forsell
Mask Ingela Collin
Ljus Charlie Åström
Teknik Christine Åström
Scenografi Råger Johansson
Kostym, rekvisita, grafisk design Elinor Ström
Musik Mansoor Hosseini i samarbete med ensemblen
Regi, bearbetning Svante Aulis Löwenborg
Produktion Anna Forsell, Svante Aulis Löwenborg och Amund Sjølie Sveen
Förlag Nordiska ApS

Mera

 

Mera bygger på arbetet med en musikalisk idé där alla på scenen är sångare och musiker. Här finns inga instrument, däremot klingande text, talande sång och rytmisering med ljud och slagverk. Förhörsbordet på scenen är en stor ljudande akustisk skiva.

Ida och Benedikte leker vid vattnet, brutala lekar med erotiska övertoner. Flickorna tävlar om vem som håller andan längst. Benedikte vinner – och förlorar…

Vad var det som hände? Vem dränkte Benedikte? Polisen, media, samhället – alla söker pusselbitar som kan vridas runt för att bekräfta att Benediktes väninna Ida är ond och skyldig i ett lesbiskt morddrama. Men pjäsen handlar kanske mera om att de inte tillåts finna någon plats för sin egna fantasivärld i den snäva värld de vuxna stakat ut för dem. Det naiva krockar med skuld och aggression i den här föreställningen.

Cinnober Teater arbetar med nutida dramatik och rör sig i gränslandet till andra konstformer, bland annat genom att korsa talteater med musikteater. Mera är skriven av en ung norsk dramatiker, Maria Tryti Vennerød, som är mycket framgångsrik i hemlandet. Detta är hennes internationella debut.

Maria Tryti Vennerød
Debuterte som dramatikar med MEIR i 2002, og har sidan skrive og fått oppført ei rekke stykke. Med FRANK vann jeg ei norsk-svensk dramatikartevling og stykket vart oppført på Det Norske Teatret i 2005. DAMA I LUKA fekk Ibsenprisen i 2005. Det siste arbeidet mitt er GOKK, som hadde premiere i 2007 der jeg også hadde regi.
www.samlaget.no

Ingela Collin
Maskör, perukmakare och frisör anställd på Göteborgs Stadsteater. Jobbar även med film och tv. Gjort flertalet av Cinnobers tidigare produktioner.

 

Lisa Dillan
Improvisasjonssanger, komponist og performancekunstner. Kom i 2005 ut med soloplaten ”Vocal Improvisations." Jeg jobber også med performance og andre sceniske utrykk, solo, sammen med improvisasjonstrioen Slinger, og med dansere/performancekunstnere fra inn og utland.
www.lisa.dillan.no

 

Erik S. Dæhlin
Utøver og komponist. Har foretatt en musikalsk reise som startet med rock/metal, gjennom pop-jazz, og endte opp ved et kontemporært kunstmusikalsk uttrykk. Som komponist har jeg interessert meg for instrumental- og musikkteater sjangrene, der utøverens performativitet utspilles i og forbi det musikalske materialet, og i kontekst til den fremføringsformen som benyttes.

 

Tora Ferner Lange
Aktiv kammarmusiker, flöjtist och improvisatör med intresse för sceniska uttryck i skärningspunkten mellan musikutövning, dans och teatrala uttryck.

 

Elisabeth Holmertz
Sopran som gärna sjunger gammal och ny musik, och gestaltar tragiska, suicidala och starka kvinnor på scen. Har jobbat med fria grupper som göteborgska Utomjordiska och i mer sofistikerade sammanhang, t.ex solist med Norsk Kringkastningsorkester.
www.elisabethholmertz.com

 

Mansoor Hosseini 
Tonsättare mest inriktad på konstmusik, teatralisk musik, gillar att blanda folkmusik och traditionell musik med nutida musik eller funk. Jag sätter koreografi till musikstycken, leder frigruppen Gothenburg Music & Dance Company och är konstnärlig ledare för föreningen THEMUS.
www.musicalmo.com

 

Råger Johansson 
Arbetar som Masthuggsteaterns husscenograf sedan flera år. Även arbete på Regionteater Väst samt Teater Sesam för att nämna ett par till. Medverkat i Cinnobers uppsättningar Suzannah och Radio Noir.

 

Rasmus Jørgensen
Jobber med vokal, fysisk performance. Det er musikk og teater. Det er spastisk, men presist; Flaut, men morsomt. Jeg opptrer i forskjellige ensembler og med egne solostykker.
kunst.no/rasmusjoergensen

 

Svante Aulis Löwenborg
Aktiv i Cinnober Teater som regissör, producent och översättare. Har översatt och regisserat pjäser av Jon Fosse och Sarah Kane och haft regi på Thomas Bernhard, Stig Larsson, Dea Loher, Albert Ostermaier, m.fl. Översättningen av Mera har jag jobbat fram med stöd från Norske Dramatikeres Forbund. Jag har jobbat för ett flertal teatrar med översättning av Jon Fosses skådespel.

 

Amund Sjølie Sveen
Musiker, komponist, performance- og lydkunstner. Jobber i grenselandet mellom ny solo- og kammermusikk og improvisasjon, performance, musikkteater og lydkunst.

Elinor Ström
Bildkonstnär som gillar scenkonst. Arbetar med foto, collage, installationer, objekt, humor och kläder. Medlem i noise/performancebandet Hugger-Mugger. Senast gjorde hon kostym och scenografi till Isolde av Siri & Snelle på Dansens Hus i Oslo. 

 

Charlie Åström
Frilansande ljussättare, dramatiker, regissör och scenograf. Konstnärlig ledare för frigruppen Studio Oscuro med säte i Göteborg. Studio Oscuro turnérar i Europa, Egypten och Syrien. 
www.studiooscuro.se

 

Om ungdomens råhet

Våra höga ideal
Vill de inte veta av:
Stjäla mörda, bränna, hora
Våldta plundra och bedra
Kan du fatta och begripa
Var de fått sin råhet fra?

 

Vi har kämpat för moralen
För ett rent och andligt liv
Ungdomen är vild och galen
Sjuk och rå och destruktiv!

 

Mycket borde de beundra som de inte vill veta av!
Stjäla mörda, bränna, hora, Våldta plundra och bedra!
Kan du fatta och begripa var de fått sin råhet fra?

 

(Citat ur pjäsen, i sin tur citat från Jens Bjørneboes Fugleelskerne) 

 

Erik S Dæhlin, Lisa Dillan, Elisabeth Holmertz, Tora Ferner Lange, Rasmus Jørgensen och Amund Sjølie Sveen 

  

 

"En konstnärligt genomförd, ibland visuellt häpnadsväckande tolkning" 

-Klassekampen Oslo

"Öppnar för en berättelse på en annan nivå - som ger en känsla av just mersmak" 

-Dagsavisen Oslo 

"Vetter snarare åt förvildad konstmusik, men stundtals dominerar en skir, nästan eterisk stämning"

-Borås Tidning

"Kompromisslöst och lekfullt "

 

"bland det mer våghalsiga jag sett på länge" 

-GöteborgsPosten