Ny Text startades 2007 av Riksteatern i samarbete med fria grupper och institutioner i hela Sverige. Nu är det dags för en ny runda för 2008. Här är resultatet från 2007 års Ny Text:

 

 

 

Ny text

 

I Göteborg kom det in 82 texter
från Götalands alla hörn
7 författares manus valdes ut 
för att läsas offentligt den 14 december
på Hagateatern i Göteborg 
och så spelade bandet TAXI TAXI! också
och det var fri entré!!!

 

De valda texterna, lästa i nämnd ordning under kvällen, var:
Dog Walk av Per Berg (Segmon)
Tiden står stilla av Johanna Emanuelsson (Göteborg)
Den feta hårdrockaren av Annika Elmqvist (Linköping)
Erik och Gisela av Johanna Forsman och Andreas Jansson (Edinburgh/Göteborg)
Det finns ingen ideologi av Ivar Armini (Göteborg)
I väntan på Goddá av Lars Väringer (Göteborg) 
Paret av Christofer Bocker (Göteborg) 

Medverkande skådespelare 
Niclas Abrahamsson, Sara Ahlberg, Rebecca Alverfors, Niclas Fransson, Maria Grahn, Olle Liljas, Lena Nordberg och Shariar Shahidi

Musik av och med Taxi Taxi! 

Regiidé Svante Aulis Löwenborg och Anna Forsell 

Produktion
Riksteatern i samarbete med Angereds Teater, Backa Teater, Cinnober Teater, Teater Kurage, Teater Tamauer och Teater Trixter 

 

 

UTDRAG UR RIKSTEATERNS PRESSMEDDELANDE:
Intresset för projektet Ny text! som Riksteatern driver tillsammans med några av Sveriges aktivaste scenkonstproducenter har varit långt över förväntan. Sedan en månad tillbaka har skrivande människor över hela landet lämnat in sina bidrag och totalt har det kommit in 450 texter. I Göteborg har 82 texter skickats in.

 

– Vi är mycket glatt överraskade av resultatet, både av antalet och av bredden! Vi har fått in alla möjliga texter, [noveller, filmmanus, manus för scen], säger Elin Svensson, producent på Teater Tamauer.

 

Fria grupper i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö har deltagit i projektet. Syftet med projektet som kommer att vara årligen återkommande är att synliggöra nya texter, inleda en diskussion med landets teatrar och förkorta vägen mellan skribent och producent. 

 

I varje region kommer nu omkring tio texter att väljas ut av de lokala arrangerande teatrarna och presenteras på öppna läsningar i december. Förutom scenerna i Göteborg, deltar i Umeå Skuggteatern, Ögonblicksteatern och Profilteatern. I Malmö är Teatr Weimar, Lilith Performance Studio och Teater Terrier med i projektet och i Stockholm Dramalabbet och Teater Scenario. 

 

Texterna som väljs ut kommer att presenteras i en bok som kommer ut senare i vår. Läsningarna hålls i Umeå 8 december, i Stockholm 11 december, i Malmö 12 december och i Göteborg 14 december.

 

Mer information finns på www.riksteatern.se/nytext

 

För mer information, kontakta
Elin Svensson
Producent Teater Tamauer
0708-91 95 82
031-19 00 89

 

Erica Espling, pressansvarig Riksteatern
08-531 993 54
070-528 99 15

 

 

 

 

Foto Anna Forsell

NytextNiclasFoA
Kvällens band Taxi Taxi!

Foto Anna Forsell