internert3 - huvudbild.jpg

Internerad av Kathrine Nedrejord

Uppdatering 23 april

CINNOBER STRÖMMAR INTERNERAD.

DRAMATIKERSAMTALET MED KATHRINE NEDREJORD GENOMFÖRS VIRTUELLT PÅ ZOOM.

Cinnober har ställt in samtliga föreställningar av Internerad, på grund av det rådande läget med COVID-19. 

Efter en samlad bedömning att inte kunna erbjuda tillräckligt med utrymme för ensemble och publik ska känna sig säkra, har vi istället filmat föreställningen den 17 april. Filmen är gjord av Per Buhre och läggs upp för strömning enligt följande digitala spelplan:

 

Torsdag 23 april

kl.19.00 Internerad sänds fram till kl 23.59. Videon är ca 70 minuter lång. 

 

Fredag 24 april

kl.19.00 Internerad sänds fram till kl 23.59. Videon är ca 70 minuter lång. 

 

Lördag 25 april

kl.11.30 inlogg till Zoomsändning i arrangemang av Kulturakademin (om du inte har programmet Zoom laddar du lätt ned det).

kl.13.00 Dramatikersamtal med Kathrine Nederjord (från isolering i Paris, Frankrike) modererat av Svante A Löwenborg (från Nesodden, Norge). Senast kl 14.00 öppnar vi för frågor från deltagarna.

kl.19.00 Internerad sänds en sista gång. Sändning pågår fram till kl 23.59. Videon är ca 70 minuter lång. 

 

Länkar till visningarna

YouTube

Vimeo

Publiken kan donera pengar via Swisch på nummer 0707-928898

Publik i Norge kan donera pengar via spleis.no/internert20

Cinnober Teater har gått miste om intäkter och är tacksamma för alla stöd,

som ser till att våra medverkande får betalt för sitt arbete.

 

Länk till anmälning till dramatikersamtal

Vi önskar er välkomna på nätet!

// Mvh Svante och Anna på Cinnober

Genom en stark, poetisk och rytmisk text, kostymer inspirerade av livet i norr och musikaliska toner hämtade ur samisk tradition, undersöker Cinnober det samiska kulturarvet i en samtid fylld av frågor. Samman knyts bilden av ett samhälle idag med dess förflutna. Dåtidens röster kommer till tals.

 

Internerad är en teaterföreställning som beskriver delar av den samiska historien, den som utspelades i Finnmark under en stor del av 1900-talet. Det är en egen värld i ett storslaget landskap, som visar oss erfarenheter från ett utanförskap.

 

Fem skådespelare, klädda i den uppmärksammade designern Ramona Salos kreationer, ackompanjeras på scenen av den samiske musikern och kompositören Torgeir Vassvik. Pjäsen, skriven av det nya stjärnskottet Kathrine Nedrejord, är redan husdramatiker på Norges Nationalscen.

 

Kathrine Nedrejord skriver på norska, men hennes koppling till sitt samiska ursprung stark. Hon är född 1987 och har publicerat flera böcker och diktsamlingar, en del faktiskt även skrivna på samiska.

 

Nedrejords Internerad beskriver en egen värld, en del av det norska fylket Finnmarks historia, som vävts samman till en berättelse. Den påminner närmast om den walesiska poeten Dylan Thomas kända teaterdikt Under Milk Wood (1954). På många sätt är det som hos Thomas befolkningens röster som talar. Texten i Internerad fångar upp repliker från en stor del av 1900-talet. Deras drömmar och reflektioner om verkliga erfarenheter lyfts upp till ytan. Det är, trots sin beskrivning av det förflutna, en framåtriktad text som arbetar ömsom mässande, ömsom med starka utrop och citerande uttalanden ur det förgångna, och den gör det med ett rikt litterärt, poetiskt språk. Kathrine Nedrejords stämma är tydlig och originell. Hon står för en tydlig rytm, som även understryker de hårda villkoren under den statliga repressionen när den norska staten tog sig an att förinta urbefolkningens kultur och dess sociala liv.

 

Den samiska, moderna historien är inte något vi är vana vid att höra om, och inte heller hur diskriminering och rasism har hyvlat till de som har drabbats av den. Cinnober gör här med sin sista produktion en insats för ny ospelad dramatik av internationell klass. Vi är glada för att presentera en text som visar en okänd historia om hur det är att leva här uppe i norr!

 

Internerad är en produktion från Cinnober Teater, i samarbete med SAUL Text og Produksjon, Norge, och

ONYX Kulturproduktion, Göteborg.

Internerad av Kathrine Nedrejord

Översättning Svante Aulis Löwenborg

 

Regi Anna Forsell

Kostymdesign Ramona Salo Myrseth

Musik Torgeir Vassvik

Ljus, dramaturgi Svante Aulis Löwenborg

Pressfoto, filmning och filmredigering Per Buhre

Webbsida Terje Himberg-Larsen / Okimono

 

Medverkande

Morgana Hyvönen - LÄRARINNA
Mira Andersson - FLICKA

Helena Jansson - MAMMA
Sandro Khafor - POJKE

Björn Sällqvist - UNGDOM

 

Torgeir Vassvik - MUSIKER

 

Producent Svante Aulis Löwenborg

Producent ONYX Kulturproduktion

Sömnad Silje Ødemotland

Tekniker Per Anders Karlsson, Peter Widell

Rådgivare scen Råger Johansson

Tack till Skogen, Masthuggsteatern

Nedrejord-Kathrine.jpg

Kathrine Nedrejord  Foto: Kari Live

MER OM CINNOBERS MEDARBETARE I DENNA PRODUKTION

Mira Andersson.JPG

Mira Andersson (f. 1991) är utbildad vid högskolan för scen och musik i Göteborg och praktiserade på kulturhuset stadsteater i musikalen Cabaret

Efter utbildningen medverkade hon i Spelman på taket och ungdomsföreställningen Nattens gudinna på Uppsala stadsteater. De senaste två åren har hon varit på teater Västernorrland i Sundsvall där hon senast medverkade i Min vän fascisten. Somrarna brukar Mira tillbringa med att spela musikal för de yngsta på Liseberg. 

Morgana_Hyvönen.JPG

Morgana Hyvönen är en 30 årig skådespelare från Nyköping med sin grund i taldramatiken. Bosatt i Nödinge. Då hon sällan kan sitta still gav hon sig ut på två års studier på Moveo i Spanien och kan nu kalla sig mimskådespelare. Med energi, envishet och en stor dos glädje har hon lyckats stanna i 14 år på teaterscenen. Förutom det har hon även plockat upp instrument som harpa, hanterat brinnande poi och stavar (dans med eld) för att bredda sin konst bortom gränserna för sina tidigare förmågor.

Helana Jansson.JPG

Helena Jansson (f. 1978) har varit professionellt verksam som skådespelare i ett decennium inom film, TV och teater. Har spelat mycket komedi, barnteater och fars och dessutom gjort många röstjobb. Rollen som mamman i Internerad är lite av en återkomst, efter att ha frilansat inom film och TV en längre tid.

Sandro Khafor.JPG

Sandro Khafor (f. 1983) är född i Italien och uppvuxen i Eskilstuna. Frilansande skådespelare bosatt i Stockholm. Har studerat på New York Film Academy. Mälardalens Högskola med teaterprogram och filmskådespeleri som inriktning. Senast medverkan i bland andra serierna Fartblinda på Cmore och TV4 samt Andra åket på SVT. Har svart bälte i Taekwondo.

Björn Sällqvist.JPG

Björn Sällqvist (f. 1988) är utbildad på École Lecoq i Bryssel och STDH:s ettåriga utbildning på magisternivå i filmskådespeleri. Han har bl.a. jobbat på Expressteatern, Lule Stassteater, Teater Sesam och i Danskompaniet Spinn. Emellanåt läser han även in ljudböcker. Hösten 2019 sågs han i SVT:s humorserie Kurs i självutplåning.

Ramona Salo.jpg

Ramona Irene Salo Myrseth (f. 1991) är kostymdesigner, med ett stort inslag i sina val av motiv från naturen, av traditionella mönster, och galet anarkistiska inslag i designen av sina kläder. Hon gick ut designutbildningen på Konsthögskolan i Oslo, KhiO, våren 2018, där hon tog Master i design för mode och kostym. Just nu är hon aktuell med en egen produktion på Festspelen i Nordnorge 2020, på festivalen Riddu Riddu i Kåfjord och Oslo Internasjonale teaterfestival i Oslo.
Foto: Rannveig Salo

Torgeir_Vassvik_orginal_blå_fra_Alex_Br

Torgeir Vassvik (f. 1962), från Gamvik i Finnmark. Musiker och kompositör. Hans musik kan betecknas som progressiv sámisk joik. Senaste albumet är Gákti från 2019. Spelade nyligen i Göteborg på GIBCA och på Nordic Folk Alliance. Han arbetade i 13 länder 2019, bla Rumänien, Rwanda, Sydkorea, Kanada, Storbritannien, Belgien, Tyskland, förutom i Skandinavien. Spelar 2020 på WOMAD, Brosella Folk & Jazz Festival, Urkult, British Museum, Hovlandfestivalen samt gör en turné i Kanada under sommaren. Vassvik skriver originalmusik till denna urpremiär av Internerad och är en viktig del av uttrycket med hans egen medverkan på scenen. 

Foto: Alex Bruun.