av Anna Eriksson 
En samproduktion mellan Anna Eriksson och Cinnober Teater

Musik & libretto Anna Eriksson 
Regi Svante Aulis Löwenborg
Scenografi & Kostym Christina Lindgren
Ljus Madeleine Strandberg 


Medverkande 
Michele Collins (alt, bordsfläkt, småkaka)
My Engström Renman (alt, xylofon, hårt bröd)
Andreas Edlund (tenor, cembalo, klavikord, nötknäppare)
Margarida Edlund (violin, pingisboll, vinflaska)
Åsa Nordgren (sopran, kaffekvarn)
Statister/kör
Berit Jarche (cittra, olivburk)
Johan Malmstedt (kaffekvarn, vevlira, popcornpåse)
Helena von Mühlenfels (trampcykel, morot)
Andreas Sandlund (pennvässare, matlåda)

Layout & grafisk design Michael Idehall

Foto Anna Forsell
Producenter och marknadsföring Anna Eriksson och Åsa Nordgren
Teknik, produktion Cinnober Teater Svante Aulis Löwenborg 
Föreställningsfoto Anna Forsell 

Speltid 65 min.

 

Urpremiär 30 november 2011. Sex föreställningar gavs till och med 9 december. 

Med stöd av Konstnärsnämnden, Statens Kulturråd och Göteborg Kultur.

OPERA LINGUA

 

OM OPERA LINGUA och PRODUKTIONEN
Att få vara med och skapa fram en scenisk form åt ett helt nytt musikteaterverk är ett verkligt privilegium. Musikers medverkan på scenen blir allt viktigare för mitt arbete, ja de tar till och med plats i rollkaraktärer på scenen. I Opera Lingua är det en blandning av olika stilar och olika aktörer, där vi samlar vår erfarenhet i ett kollektivt skapande. På mycket kort tid ska sägas – en månad av intensiva repetitioner – här har vi en stark grund i det förarbete som gjorts av tonsättaren. /......


...../ Våra statister har samtidigt bidragit stort med sin individuella känsla för tajming och närvaro. Med Anna Erikssons rytmer och udda ljudbilder har vi alla skapat en förhoppningsvis mycket underhållande föreställning där människans ensamhet och förhållande till kollektivet blir själva ämnet. Madeleine Strandbergs ljusarbete och Christina Lindgrens scenografi och kostym har skapat en ram kring musiken och gestaltar språkkursens olika drömmar om ett bättre liv, om att lära sig något nytt och om att lära sig samarbete /......​

...../ 10 år av musikteater. Cinnober Teater är nu 15 år. Vårt allra första musikaliska experiment var Språkspel 2001, med musik och regi av Lars Indrek Hansson och Joel Eriksson. Sedan följde Suzannah av Jon Fosse/ Atli Ingólfsson i samarbete med Göteborgs Kammarsolister i min egen regi. Med kammarsolisterna gjorde vi barnföreställningen Papegojan som krympte, den gången i regi av Anna Forsell och med nyskriven musik av Anna Eriksson, en musikteater för barn som spelats på gästspel flera gånger. 

Radio Noir av Albert Ostermaier gjordes i samarbete med gitarrduon TheGothenburgCombo. Musikteaterproduktionen Mera av Maria Tryti Vennerød producerades i samarbete med den norska Ning-ensemblen, sångarna Lisa Dillan och Elisabeth Holmertz, och tonsättaren Mansoor Hosseini. Sedan Cinnober flyttade in på TeaterTerrassen 2009 har vi fortsatt att röra oss i gränslandet mellan talteater och musikteater. Förra vintern spelades Finn Iunkers pjäs Ifigeneia, som fick en improviserad musikalisk inramning av den elektroakustiska duon SkarvFX.

10 år av musikalisk teater, teatral musik, improviserad och noterad musikteater. Det är med stor tacksamhet och stor glädje jag och Cinnober Teater nu presenterar denna produktion i samarbete med Anna Eriksson för vår publik.

Svante Aulis Löwenborg - korrigerad version av text ur föreställningen programblad

OPERA LINGUA är skriven med stöd av Konstnärsnämnden och direkt i samarbete med Cinnober Teater och scenogafen Christina Lindgren. 

Föreställningen är helt akustisk och har gjorts väldigt mobil. Den är möjlig att turnera med till de flesta platser med god akustik och ett rum/scen med 9 meter bredd och 6 meter djup. Förutom ljuset behövs ingen elektronisk utrustning.

Mer om tonsättaren på hennes hemsida här... 

"Det finns en drabbande och förlösande komik i detta spel för nio medverkande, men poängen är hur det roliga möter det röriga. En oordning och en fascinerande obegriplighet letar sig in i klassrummet där de disparata eleverna först uppträder enligt reglerna och läser upp de inövade fraserna."

 

"musiken tillåter sig ett milt och outgrundligt vansinne " 

Magnus Haglund – GP. Hela texten på: gp.se 

"Ljuden är vägledande, Anna Eriksson komponerar inte bara för traditionella instrument. Individerna stämmer upp mummel, väsningar, skrapningar, skrik och sång i en berättelse där hela ensemblen faller in och på ett fascinerande sätt följer lektionens logik."

 

"Nyfiket följer vi ljuden och språken. En uppiggande lektion i höstmörkret" 

Lis Hellström Sveningson – Nummer. Hela texten på: Nummer.se

"Anna Erikssons 'Opera lingua' – hennes första och smått briljanta studie i operaformen som nu blivit realiserad i samarbete med Teater Cinnober. I en iscensättning där den ursprungliga 1600-talsoperans brutna cembaloackord och naket affekterade recitativ bryts mot nutida, konkretistiska, lekar med språkljud och skrapljud från såväl sångare och instrument som från pennvässare och diverse annat som tillhör undervisningssituationen." 
Martin Nyström - DN. Hela recensionen på: dn.se