Gästspel av Ida Gillner & Louise Vase (SE)

Shtoltse lider / Proud poems

 

Cinnober Teater har den 1 november glädjen att presentera ett gästspel med duon Ida Gillner och Louise Vase. Shtoltse lider / Proud poems är en konsertföreställning med tonsatt jiddisch lyrik. En del av Planetafestivalen 2017.

Litteraturen som musiken bygger på är hämtad från verk av Celia Dropkin, Anna Margolin, Malka Heifetz Tussman, Kadya Molodowsky och Rachel Korn; samtliga födda i Östeuropa. Celia, Anna, Malka och Kadya var verksamma i USA före andra världskriget, medan Rachel emigrerade till Kanada 1948.

 

Sångerna i Shtoltse lider/Proud poems, med teman som frigörelse, längtan och förbjudna begär, framförs på jiddisch och engelska. Föreställningen – som berättar om poesin, kvinnornas öden och tiden de levde i – ges på svenska.

 

Ida&Louise är en symbiotisk och uttrycksfull duo som skapar stor musik med små medel. 2013 gav de ut debutskivan Vilda Vinde med originalkompositioner och året efter spelade de in en EP med traditionell klezmer och sånger på jiddisch. I Shtoltse lider/Proud poems förenar duon dessa två världar – det egna komponerandet och intresset för jiddishkultur. Duon skapar en tät, berörande samklang mellan musiken, uttrycket och poesin.

 

Shtoltse lider/Proud poems
Cinnober Teater 1 november
Del av Planetafestivalen.
Se även http://planeta.se/

 

Sång, piano, komposition: Louise Vase
Sopransaxofon, sång, komposition: Ida Gillner

Regi: David Sperling Bolander

Spelas på Cinnober

1 nov 2017 15:00 - 16:30

1 nov 2017 19:00 - 21:00

 

Initiativtagare och samarbetspartner: Föreningen Jiddischkultur Göteborg.

 

Med stöd av Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Kulturrådet, Sensus, MCV och Katz Judiska Kulturfond