DE UTVALGTE (NO) / SKUGGOR

 

Spelade på Atalante 1-2 februari 2018

”Skuggor (orig. titel Skuggar) har ett eget universum, öppet, klart, samtidigt oroväckande och gåtfullt. ‘Allt är nu och allt är alltid’. Att tid och rum är upplöst: det gör att jag som läsare känner igen mig i den oro det skapar. Människorna befinner sig i ett immaterielt rum och i en slags nollpunkt, där minnena om ett liv tillsammans blir de enda hållpunkterna. Texten uppmanar till att ställa existentiella frågor och förundras över vilka vi är och hur vi sätter spår i varandras liv.” har regissören Kari Holtan sagt om Jon Fosses stycke.

 

OM PJÄSEN och FÖRESTÄLLNINGEN

Pjäsen tycks utspela sig i ett abstrakt landskap som står i stark kontrast till textens fysiska kvaliteter. Det saknas nästan helt ett yttre handlingsförlopp. Karaktärerna är förbundna på olika sätt: barn-föräldrar, äktenskap, otrohet. Det som ligger begravt som känslomässiga hågkomster kommer till ytan som sinnliga förnimmelser. Det är outhärdligt och skrämmande då det inte längre finns några motiv för handling.

 

I föreställningen framförs all text av barn i åldern 6 -10 år på video. Under produktionsperioden gjorde De Utvalgte videupptagningar av barnens ansikten medan de instruerades att framföra texten i de olika rollerna. Filmmaterialet klipptes sedan för att kunna projiceras på sex kokongliknande huvuden tillverkade i plast. På scenen vandrar fyra äldre människor omkring på scengulvet utan att säga ett ord.

Skuggor är en pjäs av den ständige nobelpriskandidaten Jon Fosse. Hans romaner översätts hela till nya språk och hans pjäser har spelats i nästan alla världsdelar.

 

Skuggor var det första skrivna skådespel som De Utvalgte har satt upp i sin helhet. Men Jon Fosses författarskap har ändå följt med De Utvalgte sedan de 1995 satte upp ”Erosjon”. Textmaterialet i den föreställningen var baserat på flera av Jon Fosses romaner. Det var innan han fick sitt internationella genombrott som dramatiker. Mötet med hans texter den gången blev en skakande upplevelse, som skapade en fascination som har funnits där sedan dess.


Föreställningen Skuggor hade urpremiär 2009, och har spelats över 60 gånger. Den spelades våren 2017 i Hong Kong och deltar på Jon Fossefestivalen i Moskva 5-9 april 2018, samt drar vidare till USA under hösten.

 

OM DE UTVALGTE

De Utvalgte har en profil att kombinera starka visuella uttryck med nyskriven text och musik. De knyter också till sig författare, musiker och andra konstnärer till sina respektive produktioner. Med sina föreställningar har de turnerat i hela världen och Kari Holtan framstår med denna uppsättning som en av de viktigaste regissörerna i Skandinavisk teater.

 

De Utvalgte grundandes 1994, då flera av kompaniets nuvarande medlemmar utexaminerades från Nordiska Teaterskolan i danska Århus. En stor retrospektiv visades i februari och mars 2015 på Black Box Teater i Oslo, med sju av gruppens tidigare föreställningar. Sedan dess har de producerat Visjonæren 2016, med medverkan av författaren Ari Behn, Begynnelser, 2017, med text av Carl Frode Tiller och medverkan av rockgruppen Motorpsycho.

 

De Utvalgte arbetar för närvarande på ett verk som de beskriver som ett kontinuum över flera år och som kan beskrivas ”site specific”. Skipet (Skeppet) har lett till visningar som Auka Røynd (ung. ökad erfarenhet) på Teaterfestivalen i Fjaler, samt Bærum – Nuuk på Nuuk Nordisk Kulturfestival 2017. Den 4 mars 2018 återvänder de till Black Box Teater med en visning av Skipet, vol 3. Den fjärde delen visas på Oerolfestivalen på ön Terschelling i Holland i juni 2018 och i september visas del fem på Ultima Music Festival i Oslo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRESSEN HAR SKRIVIT OM SKUGGAR:

 

– Genom barnansiktena och barnrösterna träffar de en ren, existentiell nerv. // Elin Høyland, Morgenbladet

 

– Resultatet är scenisk poesi, existentiell förundran och en nästan meditativ kontemplation – blandad med en smått hänryckt förbluffning över hur fint barnens framförande av texten fungerar. Det blir en tankeväckande, annorlunda teater, som från en annan plats. // Andreas Wiese, Dagbladet

 

– Det uppstår ögonblick i den här föreställningen som slår hål i taket. / De Utvalgte är en grupp som ständigt överraskar i sin förmåga att förnya sig, och använder sig av uttrycksmedel som gör dem till pionjärer och forskare // Therese Bjørneboe, Norsk Skakespearetidsskrift och Klassekampen

 

– Med avancerade konstnärliga medel ges ny giltighet i gamla budskap: man når många centrala erfarenheter först när man åter blir som ett barn. // Jan Bachmann, Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

 

 

SKUGGOR av Jon Fosse, med De Utvalgte

 

Dramatiker: Jon Fosse

Regi: Kari Holtan

Video/scenografi/foto: Boya Bøckman
Ljusdesign: Jean Vincent Kerebel

Instruktion: Jørgen Langhelle och Kari Holtan

Musik: 3 Øre (Torbjørn Davidsen, John Birger Wormdahl och Kari Holtan)
Masker: Carle Lange

Medskapare: Torbjørn Davidsen

Översättning av svensk textning: Svante Aulis Löwenborg

Dramaturg/ original producent: Anne Holtan

Producent för De Utvalgte: Morten Kippe

 

Skådespelare (barn): Fabian Sæthre, Leo Holtan Bøckman, Lois Mathias Williams, Ronja Maria Rodrigues, Iben Ossavy Kolbenstvedt och Synne Flikke

 

Aktörer på scenen: Eva Berit Bøe Moen, Hans Wedvik, Kari Vik Knutsen och Stein Davidsen

 

Co-producent för originalproduktionen 2009 var Black Box teater i Oslo.

 

1 februari kl 20.30 arrangeras publiksamtal. Medverkar gör Anne Holtan, dramaturg, Boya Bøckman, video/scenograf och Torbjørn Davidsen, skådespelare. Moderator är Svante Aulis Löwenborg.

 

G-I-T - Göteborgs Internationella Teater, är ett projekt som syftar till att kuratera internationell scenkonst för publiken i Göteborg och Västra Götaland. Vikten av att internationella produktioner under hela året kan gästa regionen är grundvisionen med GIT. Projektet är ett publik projekt och sker i samarbete med olika medproducenter. Skuggar är den första internationella produktionen som presenteras, efter att pilotprojektet Nordic Pilot ägde rum på Cinnober Teater oktober 2016 - januari 2017. Nästa programpunkt i GIT kommer till hösten.

 

Atalante är den första scenen som mottager en produktion inom detta program.  Skuggor spelas som en samproduktion mellan Atalante, Cinnober/GIT och De Utvalgte.

 

Med stöd av Statens Kulturråd och Kgl Norsk Utrikesdepartement.

 

Läs mer på:

atalante.org

cinnoberteater.com

deutvalgte.no

__________________________

För mer om GIT kontakta

Svante Aulis Löwenborg

Producer, Director, Curator

Cinnober, G-I-T – Gothenburg International Theatre

lowenborg@cinnoberteater.com

Tlf +46707918898 (SE), +4748235606 (NO)