av Finn Iunker

Dramainstallation i tre rum. En resa genom Jaget och Europa.

Regi, dramaturgi, översättning Svante Aulis Löwenborg
Ljud, musik och klippning  Tony Blomdahl 
Ljusdesign Ernesto Mejia & Svante Aulis Löwenborg 
Rum, koncept, installation Blomdahl/Mejia/Löwenborg 
Medverkande på scenen, vid flygeln Maria Ingemarsson Berg 
Röster Tove Hindström, Berit Jarche, David Karlsson, Elvira Kierkegaard, Svante Aulis Löwenborg, Maria Zackrisson Mortensson, Lena Nordberg 

Teknik Ernesto Meija 
Tekniska assistenter Madeleine Strandberg & Christina Lindgren 
Konstnärlig rådgivning Råger Johansson & Christina Lindgren 
Ekonomi, planering, produktion Anna Forsell, Berit Jarche & Svante Aulis Löwenborg 

Pjäsen har översatts med stöd av Norske Dramatikeres Forbund. 
Produktionen gavs med stöd av Göteborgs kommun och Statens Kulturråd.
Speltid 45 min.
The Answering Machine hade Sverigepremiär 7 januari 2012. 

The Answering Machine

 

The Answering Machine innehåller ljudarbete och musik av tonsättaren Tony Blomdahl och på scenen medverkar pianosolisten Maria Ingemarsson Berg. The Answering Machine är Finn Iunkers internationellt hyllade genombrottspjäs som visas i tre olika rum på Cinnober.

Detta är också Sverigepremiären av Finn Iunkers pjäs i Svante Aulis Löwenborgs regi. Cinnober fortsätter på så sätt sitt arbete med att introducera ny dramatik av framstående författare i Sverige. Pjäsen visas i form av en ljudinstallation, kombinerad med teaterformens visualitet, med en medverkande musiker och röster i riktade högtalare. Inte ett ord är struket i texten, men texten är utsatt för olika form av framförande. 

Cinnober presenterar med The Answering Machine den andra i raden av tre produktioner med pjäser av den internationellt uppmärksammade och spelade norske dramatikern Finn Iunker. Vintern 2010-2011 spelades Ifigeneia för utsålda hus (se länk till vänster) i samarbete med den unga teatergruppen Teater Alvar och musikerduon SkarvFX. 

I mars 2012 följde urpremiären på musikteaterproduktionen Play Alter Native, med musik av den isländske tonsättaren Atli Ingólfsson.

The Answering Machine skrevs 1994 och hade urpremiär i Gießen, Tyskland, samma år. Den har spelats av viktiga teatergrupper som belgiska tgSTAN och uppfördes först 2008 i författarens hemland Norge av Verk Produksjoner.

Finn Iunker är född 1969 och hans pjäser har uppförts i Tyskland, Österrike, Danmark, England, Belgien, Holland, Kanada, Norge, Portugal med flera länder. Finn Iunkers båda pjäser The Answering Machine och Play Alter Native spelades förutom på Cinnober 2012 också under våren på Teater Viirus i Helsingfors i deras egna produktioner, under titeln Det lystna landet. Även där i översättning av Svante Aulis Löwenborg.

 

"Det litterära och estetiska 1990-talet är ganska så utskällt. Efter det hedonistiska och påstått postmoderna 80-talet blev 90-talets individualism och ideologilöshet, samt den väldigt klichéartade benämningen den ironiska generationens decennium, till en bild av en tid som fått dåligt rykte. Det sägs ofta vara en tid utan värderingar och värden, där tillfälligheternas spel råder i politiken och samhället. The Answering Machine skrevs under början av kriget i Jugoslavien och beskriver ett Europa som löses upp. Samtidigt pågick stora ansträngningar för att föra in Europatanken i politiken, bland annat genom en mängd folkomröstningar om medlemsskap i EU. Sverige gick med. Norge stannade utanför. Pjästextens engelska original har som undertitel A Text For A Theatre, vilket gör den både lämpad för den klassiska scenen och för vilken teater som helst, den är en öppen text som ställer frågor. Jagets upplösning och brist på orienteringsförmåga är mycket påtaglig, med dessa fragment av dialoger, berättelser, arbetsuppdrag, meningslösa turistresor och inre monologer. Jag vill mena att vi befinner oss i samma skärningspunkter idag, då frågeställningarna kring värde- och jagupplösningen är än mer akuta. Hedonismen är våra dagars flyktmekanism. Är det för att jag blivit äldre och mer desillusionerad som jag tycker att Finn Iunkers text talar till oss/mig – eller snarare: för att jag/vi vant mig/oss vid tanken att svaren inte finns, någonstans? Döm själv, publik. Jag hoppas att texten här i dramainstallationens form, inspirerad av och bearbetad som ljudkonst, leder till ett intensivt sökande efter svar." 

– Svante Aulis Löwenborg, ur programhäftet

"Cinnober teater sysslar med experimentell scenkonst, både i material och uttrycksformer. The answering machine är ett bra exempel på hur gruppen håller både sig själv och åskådarna på tårna. Finn Iunker är en intressant vän på vägen. I mars kommer nästa del i Cinnobers Iunkertrilogi. Publiken gör klokt i att anta utmaningen" 

– Lis Hellström Sveningson, Nummer.se, hela recensionen här...

"Den 'dramainstallation' som man nu gör av norrmannen Finn Iunkers The answering machine är imponerande. Svante Aulis Löwenborg har under en rad år förnyat teaterutbudet i stan med tidigare på svenska scener ospelad men internationellt erkänd dramatik. Nu gör han sin hittills främsta insats med en text spelad av röster och full av rörelser, rymd och förbindelser med samtidens oro, individens frågor och politikens implosioner." 

– Tomas Forser, GP, hela recensionen här...

"Efter en stund stormar Ingemarsson Berg ut, och jag förstår att det är dags för mig att gå vidare till nästa rum. Här förändras min upplevelse i grunden. Nu är det knappast frågan om ett scenrum längre, där jag kan sitta och betrakta. I stället blir jag inlåst i detta rum i vitt och rött, med mullrande basljud dånande ur fyra högtalare. Avsnitt av text skrivna på väggarna bidrar till en känsla av besatthet och paranoia. Jag blir rädd." 

– Johan Landgren, Nutida Musik, hela recensionen här...